At se nordlyset danse på himlen, er en fantastisk oplevelse. At fange det flotte syn på kamera kan være udfordrende og kræver lidt viden om ens kameras indstillinger.
Der er skrevet mange guides om emnet, men jeg vil her alligevel forsøge at beskrive processen med mine egne ord. Både for min egen læring, men også i håbet om at kunne hjælpe med at lære fra mig.
Jeg har her forsøgt at opliste hvordan du skaber de mest optimale rammer og forudsætninger for at fange det spektakulære syn.
Indhold:
Når man skal vælge sin lokation, er det vigtigt at finde et sted med minimal lysforurening og godt udsyn mod nord.
På siden lightpollutionmap.info kan man se områder hvor der er mindst mulig lysforurening.
Der er mange gode apps og facebook grupper der varsler hvornår der er gode betingelser for nordlys.
Nordlys apps: Jeg benytter appen ‘Aurora’ og ‘AuroraAlerts’, som relativt brugervenligt informere om sandsynligheden for nordlys. Det er altid svært at forudsige 100% – så nogle gange må man bare tage ud og kigge, og se om man er heldig. Sådan er det jo med mange ting i naturen. 😊
Disse apps viser hvor stor sandsynlighed du har for at se nordlys på himlen på et givent tidspunkt.
Vejrforhold: Den sidste vigtige ting er skydækket. Det siger sig selv, at hvis der er overskyet, så kan man ikke se nordlyset, lige meget hvor kraftigt det så er.
Derfor er det godt lige at kigge efter vejrforholdende, inden man drager ud på jagt efter nordlys. Jeg benytter appen ‘Vejr&Radar’, som på et kort viser hvordan eventuelt skydække udvikler sig.
Hvis det er i vinter halvåret, så sørg for at have varmt tøj! Man kan hurtigt komme til at bruge længe udendørs, og det er altså nemmere hvis man har det komfortabelt.
Derudover er det selvfølgelig vigtigt med kamera, en god stabil trefod, og gerne et godt vidvinkel objektiv, med så stor en blænde som muligt (Lavt f tal)
Når man skal tage billedet er det vigtigt man minimere bevægelserne i kameraet, så billedet ikke bliver sløret. Når man skal trykke på udløseren kan man faktisk komme til at bevæge kameraet nok til at det kan give en smule uskarphed i billedet.
Man kan enten sætte en selvudløser på 2 sekunder, som gør at kameraet står helt stille når det går igang med at tage billedet, eller man kan benytte en fjernudløser, som sørger for at man ikke kommer til at bevæge kameraet.
En ting som mange glemmer når de tager billeder af nordlys, er resten af scenen.
Nordlys i sig selv kan også være fantastisk billede, men hvis man kombinere scenen med et motiv, så giver det lige pludselig noget helt andet til billedet.
Nederst på denne side har jeg vedhæftet nogle eksempler fra de gange jeg selv har været så heldig at opleve nordlyset, hvor jeg flere gange har forsøgt at indarbejde det omkringliggende landskab i billedet.
I denne korte guide tager jeg udgangspunkt i et normalt systemkamera. Det kan også lade sig gøre med mobil kamera, da de fleste efterhånden også kan tage lang eksponering, men her har jeg valgt at fokusere på systemkamera, da det er det jeg selv bruger. 😊
Kameraet skal stå til manuelle indstillinger. Der er som udgangspunkt 3 muligheder for at justere din eksponering, så du kan fange det smukke lys.
Blænde: Din blænde styrer kort fortalt hvor meget lys der bliver lukket ind i kameraet. Det har også andre betydninger, men når vi skal tage billeder i mørke, vil vi gerne have så meget lys som muligt ind i kameraet. Det gør vi ved at holde kameraets blænde (F-tal) så lavt som muligt.
Lukkerhastighed: Din lukkerhastighed fortæller hvor længe kameraet skal holde lukkeren åben for at lukke lys ind på kameraets sensor. Ved nordlys fotografering er det typisk nok med et sted mellem 10 og 20 sekunder. Hvis du går meget over 20 sekunder, vil stjerne begynde at lave streger på billedet, simpelthen fordi jorden rotere, og stjernerne derved bevæger sig.
ISO: Når du har valgt blænde og lukkerhastighed, kan du justere din eksponering ved din ISO. Det kan variere noget afhængig af de andre parametre hvad der lige passer i scenen, men typisk mellem 800 og 3200.
For meget ISO kan også introducere lidt støj i billedet, så sørg for ikke at skrue den alt for højt op. 😊
Når man så skal indstille fokus, er det ikke ligesom om dagen hvor man nemt kan spotte om tingene er i fokus. Her skal man sætte kameraet til manuel fokus, og hvis muligt så zoom på den klareste stjerne i billedet. Hernæst kan man indstille fokus så stjernen er så skarp som mulig.
Der er mange holdninger til redigering af nordlys billeder. Når man tager fotos med sit telefon kamera, gør telefonen automatisk alt redigeringen for dig, baseret på dens egen vurdering af hvad du forsøger at tage billeder af. Et sådant billede vil sædvanligvis ikke kræver nogen efterbehandling, da alt foregår automatisk.
Når du tager RAW fotos, vil dit billede være sat til at fange mest mulig information i billedet. Disse billeder vil kræve en vis efterbehandling, for at få det rigtige udtryk frem.
Det er meget op til ens individuelle stil hvor meget man ønsker at redigere et billede. I eksemplet herunder har jeg vist før/efter billede af redigeringen af et af mine billeder.
En anden spændende måde man kan fange nordlysets dans på, er ved at lave en timelapse. Dette gøres ved at optage en serie af fotos og sætte disse sammen til en kort film, som i nedenstående eksempel.
Mange kameraer kan internt sætte interval, hvor kameraet herefter tager et billede hvert X sekund.
I eksemplet her er der brugt ca 150 fotos. Hvert foto er eksponeret med lukkerhastighed på 10 sekunder, f2.8 og ISO 800. Fotos herefter sat sammen til denne korte film, der viser den smukke dans på himlen.
Jeg håber at denne lille vejledning har kunnet hjælpe dig på vej til en masse fantastiske oplevelser med nordlys! Held og lykke! ❤️🥰
28. november 2023
Aktuelt